011 59 07 90
Social media

Hoe houd je je social media account veilig?

Heel wat mensen gebruiken ondertussen elke dag Facebook. Je staat in contact met kennissen, vrienden en deelt foto’s, meningen, gebeurtenissen en ervaringen uit. Allemaal fijn, maar er zit ook een keerzijde aan. Er zijn mensen met minder goede bedoelingen die vanop afstand proberen toegang tot jouw account te krijgen. Wanneer ze dat lukt, kan die persoon gewoon meekijken en genieten met wat jij allemaal privé doet. Hoe kan je herkennen wanneer je Facebook-account gehackt is en iemand elders toegang heeft? Dat leggen we in deze korte blog uit. Het allerbelangrijkste is dat van zodra je merkt dat er iets mis is met je Facebook-account, je snel handelt om jouw account te beschermen.

Beter voorkomen dan genezen

1. Bescherm je wachtwoord

Gebruik je Facebook-wachtwoord nergens anders online en deel je wachtwoord nooit met andere mensen. Je wachtwoord moet lastig te raden zijn. Gebruik daarom nooit je naam of veelgebruikte woorden in je wachtwoord.

2. Deel nooit je aanmeldgegevens

Oplichters maken soms nepwebsites die eruitzien als Facebook en vragen je om je aan te melden met je e-mailadres en wachtwoord. Controleer altijd de URL van de website voordat je je aanmeldgegevens invoert.

Stuur geen e-mails van Facebook door aan anderen, aangezien deze e-mails gevoelige informatie over je account kunnen bevatten.

3. Meld je af bij Facebook wanneer je een computer gebruikt die je met anderen deelt.

Als je dit vergeet, kun je je op afstand afmelden.

4. Accepteer alleen vriendschapsverzoeken van personen die je kent

Soms maken oplichters nepaccounts om vrienden met mensen te worden. Als je vrienden wordt met oplichters, kunnen ze je tijdlijn spammen, je in berichten taggen en je schadelijke chatberichten sturen.

5. Kijk uit voor schadelijke software

Schadelijke software kan een computer, server of computernetwerk beschadigen. Leer wat de tekenen zijn van een geïnfecteerde computer of een geïnfecteerd apparaat en hoe je schadelijke software kunt verwijderen.

6. Houd je webbrowser up-to-date en verwijder schadelijke toepassingen of browser-add-ons.

7. Klik nooit op verdachte links, zelfs niet als ze afkomstig lijken te zijn van een vriend die of een bedrijf dat je kent

Dit geldt ook voor links op Facebook (bijvoorbeeld in berichten) of in e-mails. Facebook vraagt je nooit om je wachtwoord in een e-mail. Als je een verdachte link op Facebook ziet, rapporteer deze dan.

Gebruik de extra beveiligingsopties van Facebook

Je kunt ook waarschuwingen ontvangen over niet-herkende aanmeldingen en tweestapsverificatie instellen.

Tweestapsverificatie is een beveiligingsfunctie die, in aanvulling op je wachtwoord, helpt je Facebook-account te beschermen. Als je tweestapsverificatie instelt, wordt je gevraagd een speciale aanmeldcode in te voeren of je aanmeldpoging te bevestigen telkens wanneer iemand toegang probeert te krijgen tot Facebook vanaf een onbekende browser of een onbekend mobiel apparaat. Je kunt ook waarschuwingen ontvangen wanneer iemand zich probeert aan te melden vanaf een niet-herkende browser of een niet-herkend mobiel apparaat.

Naast een cyberpolis voor bedrijven bestaat er nu ook een cyberpolis voor particulieren.

Meer info: Neem contact op 011/590 790 of maak online een afspraak klik hier