011 59 07 90

Veelgestelde vragen

Autoverzekering

Vooraleer u een motorrijtuig in het verkeer kan brengen moet het voertuig eerst geregistreerd worden en hebt u een nummerplaat nodig. De DIV (dienst voor Inschrijvingen Voertuigen) is verantwoordelijk voor de inschrijvingen van voertuigen in België. De snelste weg om een inschrijving en nummerplaat te verkrijgen in 5 stappen:

Stap 1: Een autoverzekering afsluiten

Om uw nummerplaat te verkrijgen, moet u ook aantonen dat uw voertuig verzekerd is. Dit brengen wij voor u in orde.

Stap 2: Een ‘aanvraag tot inschrijving’ of ‘roze formulier’ verkrijgen...

De snelste manier is meestal om, op het moment van aankoop, een aanvraagformulier te vragen aan uw autodealer. Maar u kan ook een inschrijvingsformulier krijgen bij ons op kantoor, bij de autokeuring of bij de DIV.

Stap 3: Invullen van de ‘Aanvraag tot Inschrijving’

Let goed op bij het invullen. Een klein foutje zorgt vaak voor enorme vertragingen van de inschrijving. Enkele tips:

  • Schrijf alles in hoofdletters en zorg dat het goed leesbaar is
  • 1 cijfer, spatie of letter in een enkel vak
  • Gebruik alleen de voorzijde van het formulier. De DIV verwerkt het formulier automatisch en houdt geen rekening met de achterzijde.
  • Als u een tweede formulier nodig hebt voor dezelfde aanvraag, hecht u deze 2 formulieren best aan elkaar. Vergeet niet het nummer van dit tweede formulier in te vullen in het vak ‘X10’.
  • Vergeet niet het formulier in het voorziene veld te handtekenen

Stap 4: Bezorg ons het ingevulde formulier

Wij kunnen via een online applicatie voor de meeste voertuigen de inschrijving in orde brengen. Bepaalde voertuigen (taxi’s, tweedehands motors, oldtimers …) kunnen niet online ingeschreven worden. Deze moeten we dan per post aan de DIV bezorgen.

Stap 5: ontvangst van de nummerplaat

De postbode zal u de nummerplaat en het inschrijvingsbewijs bezorgen. De kostprijs bedraagt hiervoor momenteel €30 en moet aan hem betaald worden. U krijgt ook uw inschrijvingsbewijs in tweevoud. Eén voor in het voertuig en één voor bij u thuis. De originele nummerplaat dient u aan de achterzijde van het voertuig te bevestigen. U laat een extra nummerplaat maken om aan de voorzijde van de wagen te hangen.

Brandverzekering

Om onderverzekering te vermijden raden we het u zeer aan, maar verplicht is het niet. Na renovatiewerken volstaat het kapitaal in uw brandpolis misschien niet meer. Contacteer ons, wij kijken de kapitalen in uw polis na en overlopen samen met u welke aanpassingen er dienen te gebeuren.

Rust er een hypotheek op de woning? Wees dan alert want de kredietinstelling verplicht vaak dat de woning in herbouwwaarde verzekerd wordt.

Het is niet verplicht om een brandverzekering voor uw bedrijf te onderschrijven. Al bent u niet verplicht een brandverzekering te nemen, is het wel aangeraden om uw onderneming goed te beschermen.

Wanneer u een deel van uw woning gebruikt voor uw beroepsactiviteit kan dit gevolgen hebben voor uw brandverzekering. Vaak hangt het af van de uitgeoefende beroepsactiviteit. Contacteer ons en wij zorgen voor de nodige info en passen de polis aan.

U bent wettelijk verplicht je woning te voorzien van de nodige rookmelders.
Bent u eigenaar, dan gaat u zelf aan de slag. Bent u huurder? Dan is uw huisbaas verplicht deze aan te kopen en te installeren. U, als huurder, bent dan wel nog verantwoordelijk voor het onderhoud ervan.

Al ben je niet altijd verplicht om een brandverzekering af te sluiten, het is wel aangeraden om je woning goed te beschermen. Maar liefst 95% van de eigenaars in België hebben er een, wat deze verzekering de populairste schadeverzekering maakt.

Bent u eigenaar en woont u zelf in het huis of appartement? In België is het afsluiten van een brandverzekering voor een woning in principe geen wettelijke verplichting. Heb je als eigenaar echter een hypotheek op de woning of een bedrag geleend bij de bank? Dan kan de hypotheekverstrekker of bankinstelling wel eisen dat er een brandverzekering wordt afgesloten.

Huur of verhuur je een woning? Bevindt je woning zich in Vlaanderen en ging het (ver)huurcontract in na 31 december 2018? Dan ben je als verhuurder of huurder verplicht die woning te verzekeren.

ongeval

Zijn er gewonden? Dan bent u verplicht de politie te bellen en zo snel mogelijk aangifte te doen. Is er enkel materiële schade dan volstaat het een Europees aanrijdingsformulier in te vullen. Doe dit zo precies mogelijk . Zo heeft u belangrijke informatie over de eigenaars van de betrokken voertuigen, de bestuurder en z'n verzekeringsmaatschappij en de omstandigheden van het ongeval. Noteer ook de naam en het adres van eventuele getuigen.

Neen,als slachtoffer van schade veroorzaakt door een derde heeft u recht op het bedrag dat nodig is om uw voertuig te herstellen. Niets belet u echter om met een kras of deuk te blijven rondrijden.

Het Europees aanrijdingsformulier is geen verplicht boorddocument. We raden het gebruik ervan echter ten zeerste aan. Wanneer de betrokken partijen een eensluidende verklaring hebben afgelegd versnelt dit document het schadeproces. Het blijft steeds mogelijk om in bijzondere omstandigheden beroep te doen op de politie. Wanneer er gewonden zijn is contactname met de politie zelfs verplicht. Het invullen van de keerzijde is wenselijk, al gaat het hier in tegenstelling tot de voorzijde niet om een gezamenlijk ondertekende opgave van feiten, maar om een eenzijdige mededeling van nuttige informatie, waaronder een mening over de schuld.

Er bestaat ook een eigentijdse versie van het aanrijdingsformulier: met de app crashform kunnen de betrokkenen een ongeval gewoon met de smartphone aangeven.